borrell noemt poetins nucleaire dreiging symbolisch maar gevaarlijk

borrell noemt poetins nucleaire dreiging symbolisch maar gevaarlijk

2024-11-20 buitenland

Brussel, woensdag, 20 november 2024.
EU-buitenlandchef Josep Borrell verwerpt Poetins nieuwe nucleaire doctrine als ‘volstrekt onverantwoord’, maar ziet het vooral als symbolisch gebaar op de 1000e dag van de oorlog. Rusland kan nu kernwapens inzetten tegen niet-kernmachten die met steun van kernmachten aanvallen. Dit komt twee dagen na Amerikaanse toestemming voor Oekraïense langeafstandsraketten op Russisch grondgebied.

Een symbolische dreiging

In Brussel, België, heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell de recente nucleaire dreiging van de Russische president Vladimir Poetin veroordeeld als ‘volstrekt onverantwoord’. Toch ziet Borrell het voornamelijk als een symbolische daad, bedoeld om de duizendste dag van de Russische oorlog tegen Oekraïne te markeren. Dit is niet de eerste keer dat Poetin met nucleaire wapens dreigt, maar de wijziging in de nucleaire doctrine, die het gebruik van kernwapens toelaat tegen landen zonder kernwapens, heeft de spanning verder doen oplopen[1].

Reacties binnen de EU

Tijdens de vergadering van de EU-ministers van Defensie benadrukte Borrell het belang van Europese eenheid en doorlopende steun aan Oekraïne. Hij waarschuwde dat de Europese veiligheid en stabiliteit in gevaar blijven zolang Rusland zijn agressieve houding volhoudt. De ministers spraken hun vastberadenheid uit om Oekraïne te ondersteunen, ongeacht de politieke veranderingen in de Verenigde Staten, en benadrukten dat de toekomst van Oekraïne onlosmakelijk verbonden is met het lot van de Europese Unie. ‘Rusland mag deze oorlog niet winnen,’ benadrukte Borrell[2].

Internationale dynamiek

De wijziging in de Russische nucleaire doctrine volgt kort na de Amerikaanse goedkeuring voor Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken tegen doelen binnen Rusland. Deze escalatie is volgens Borrell een poging van Poetin om onzekerheid te zaaien en druk uit te oefenen op de internationale gemeenschap. Ondanks de dreiging van nucleaire escalatie, blijft de EU vastberaden in haar steun aan Oekraïne. Borrell benadrukte dat Europese samenwerking in defensie en veiligheid cruciaal is om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden en de vrede in Europa te bewaren[3].

Bronnen


Poetin Borrell