Afschaffing Salderingsregeling: Wat Betekent Dit Voor Zonnepaneeleigenaren?
Den Haag, dinsdag, 17 december 2024.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027, waardoor huishoudens met zonnepanelen meer kosten zullen maken. Dit kan de energiemarkt aanzienlijk veranderen.
Impact op huishoudportemonnee
De afschaffing van de salderingsregeling heeft grote financiƫle gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden met tien zonnepanelen zal vanaf 2027 ongeveer 204 euro per jaar meer kwijt zijn aan stroomkosten, wat neerkomt op een stijging van 65% [1]. Dit treft een aanzienlijke groep Nederlanders, want begin 2024 hadden al 2,6 miljoen woningen zonnepanelen op het dak [2]. Het vermogen van deze installaties is flink toegenomen: in 2023 leverden alle woningpanelen samen 10,1 gigawatt, een kwart meer dan het jaar ervoor [2].
Zoektocht naar alternatieven
De zonne-energiesector ziet de verkopen al kelderen - in 2024 is het aantal nieuwe installaties gehalveerd naar ongeveer 300.000 [3]. Veel huishoudens kijken nu naar alternatieven om hun energiekosten te beheersen. Uit recent onderzoek blijkt dat 56% van de zonnepaneeleigenaren overweegt een thuisbatterij aan te schaffen [4]. De kosten hiervan liggen meestal tussen de 5.000 en 10.000 euro [4]. Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, pleit voor een zelfverbruikbonus om huishoudens te helpen bij investeringen in energiemanagementsystemen en thuisbatterijen [2].
Toekomstperspectief
Ondanks de hogere kosten blijven zonnepanelen een interessante investering [1]. De focus verschuift naar het maximaliseren van eigen verbruik van opgewekte energie. Dit markeert volgens experts het einde van het salderingstijdperk en het begin van het zelfconsumptietijdperk [3]. Voor consumenten blijven zonnepanelen een energiefabriek die 25 tot 30 jaar een vaste lage prijs garandeert voor direct verbruikte stroom [3].