treinreizen worden fors duurder: dit betekent de prijsstijging voor jouw portemonnee

treinreizen worden fors duurder: dit betekent de prijsstijging voor jouw portemonnee

2024-11-20 economie

Utrecht, woensdag, 20 november 2024.
Vanaf 1 januari 2025 stijgen de NS-tarieven met ruim 6 procent. Een flinke verhoging, maar het had erger kunnen zijn - zonder ingrijpen van de overheid was dit zelfs 12 procent geweest. Toch zijn er ook lichtpuntjes: kinderen tot 12 jaar reizen nog steeds gratis en het Dal Vrij abonnement blijft gelijk in prijs.

kosten en compensaties

De aangekondigde prijsstijging van 6,18% door de NS komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen jaren stegen de kosten voor de NS sneller dan de inflatie, waardoor de prijzen achterbleven bij de werkelijke uitgaven. De overheid heeft eerder ingegrepen met een eenmalige compensatie van 120 miljoen euro om een stijging van 8,7% te voorkomen. Zonder deze compensatie en afspraken met het ministerie zou de prijsverhoging zelfs 12% zijn geweest[1].

impact op de reiziger

Hoewel de tariefstijging onvermijdelijk lijkt, zijn er voor sommige reizigers voordelen. Kinderen tot en met 11 jaar blijven gratis reizen, en het Dal Vrij abonnement blijft ongewijzigd in prijs. De NS heeft ook bijna een half miljoen kaartjes met vroegboekkorting verkocht, wat aangeeft dat reizigers volop van de kortingsmogelijkheden profiteren. Volgens onderzoek zou een kwart van deze reizigers zonder de korting, die kan oplopen tot 60%, niet met de trein hebben gereisd[1].

veranderingen in toeslagen

Naast de algemene prijsstijging, zijn er ook wijzigingen in specifieke toeslagen. Zo stijgt de toeslag voor fysieke treinkaartjes van 1 naar 1,50 euro, en de Intercity Direct toeslag gaat met 0,10 euro omhoog naar 3 euro. Ook de kosten voor het huren van een OV-fiets en de Jongeren Dagkaart Dal stijgen licht. Deze veranderingen maken het voor reizigers belangrijker dan ooit om hun reis goed te plannen en de kosten optimaal te beheren[1].

Bronnen


NS treinkaartjes