Trump daagt Musk uit: 'Terug naar Zuid-Afrika zonder subsidies'

Trump daagt Musk uit: 'Terug naar Zuid-Afrika zonder subsidies'

2025-07-01 buitenland

Washington, dinsdag, 1 juli 2025.
De ruzie tussen Donald Trump en Elon Musk laait opnieuw op. Trump dreigt met het intrekken van miljarden aan overheidssubsidies voor Musks bedrijven zoals Tesla en SpaceX. Hij suggereert zelfs dat Musk zonder deze steun zijn ondernemingen zou moeten sluiten en terug zou moeten keren naar Zuid-Afrika. Musk beschuldigt Trump van een vernietigend wetsvoorstel dat banen vernietigt en toekomstgerichte industrieën schaadt. De confrontatie heeft al geleid tot een significante daling van Tesla’s aandelenkoers.

De escalerende ruzie tussen Trump en Musk

De confrontatie tussen president Donald Trump en Tesla-topman Elon Musk heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Trump dreigt met het intrekken van overheidssubsidies voor Musks bedrijven, waarbij hij stelt dat Musk zonder deze steun ‘terug zou moeten keren naar Zuid-Afrika’ [1]. De presidentiële aanval volgt op Musks kritiek op Trumps omvangrijke begrotingswetsvoorstel, dat hij omschreef als ‘volkomen waanzinnig en destructief’ [2]. De ruzie heeft significante economische gevolgen, met een daling van 14 procent in Tesla’s aandelenkoers [3].

Financiële belangen op het spel

Musks bedrijven, waaronder SpaceX en Tesla, hebben overheidscontracten en subsidies ter waarde van naar schatting $38 miljard [4]. Trump suggereert dat hij de Department of Government Efficiency (DOGE) zal inzetten om deze subsidies te her-evalueren, met de dreigende boodschap: ‘Geen raketlanceringen, satellieten of elektrische autoproductie meer’ [5]. Musk heeft als reactie gedreigd met het oprichten van een nieuwe ‘America Party’ als het wetsvoorstel doorgaat [6].

Politieke spanningen escaleren

De ruzie onthult diepe meningsverschillen over overheidsuitgaven en industriebeleid. Musk beschuldigt Trump ervan miljoenen banen te vernietigen en toekomstgerichte industrieën te schaden [7]. Trump verwijt Musk buitensporige subsidies te ontvangen en dreigt zelfs met uitzetting [8]. Hun conflict illustreert de toenemende spanningen tussen politieke leiders en technologische ondernemers in de Verenigde Staten [9].

Bronnen


subsidiestrijd technologie-ruzie