Strenger Mestbeleid: Stappen naar Schoner Water
Nederland, vrijdag, 17 januari 2025.
Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt dat aangescherpt mestbeleid de waterkwaliteit positief beïnvloedt. Ondanks verbeteringen zijn extra maatregelen nodig in probleemgebieden zoals Brabant en Limburg om doelen te halen.
Trendbreuk in waterkwaliteit
Na een decennium van stagnatie is er eindelijk verbetering in zicht voor de Nederlandse waterkwaliteit [1][3]. Door de aangescherpte mestregelgeving van november 2024 verwacht het PBL dat het percentage oppervlaktewater dat aan EU-normen voldoet zal stijgen van 50% naar 60% [8]. Deze positieve ontwikkeling komt vooral door strengere regels rond het uitrijden van mest en de ‘afroming’ van productierechten bij overdracht [4].
Uitdagingen in Zuid-Nederland
Specifiek in delen van Noord-Brabant en Limburg blijven de nitraatgehalten nog te hoog [1][3]. In deze regio’s zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk, zoals het verder verlagen van mestgebruik en mogelijk aanpassingen in gewaskeuze [3]. Minister Wiersma zoekt momenteel naar extra speelruimte bij de Europese Commissie [1], maar dit wordt bemoeilijkt doordat Nederland in 2025 het plafond voor mestproductie dreigt te overschrijden [1][8].
Verwachte milieuwinst
Het nieuwe mestbeleid levert een substantiële bijdrage aan verschillende milieudoelen. Het PBL voorspelt een daling van de ammoniakemissie met 19 procent tussen 2022 en 2030, terwijl de uitstoot van broeikasgassen met 12 procent zal afnemen [4][8]. Deze verbeteringen komen vooral door de aangescherpte mestregels na het verlies van de Nederlandse uitzonderingspositie op de Europese Nitraatrichtlijn [4].