Tienduizenden Nederlanders getroffen door 'infostealer' malware
Nederland, dinsdag, 24 december 2024.
Nieuwe malware, ‘infostealer’, steelt dagelijks privégegevens van duizenden Nederlanders. Deze malware verspreidt zich stilletjes en veroorzaakt grote schade zonder dat slachtoffers het doorhebben.
Snelle toename van infecties
De afgelopen jaren zijn meer dan 40.000 Nederlanders slachtoffer geworden van infostealer malware [1]. Deze kwaadaardige software nestelt zich onopgemerkt op computers en telefoons, waar het systematisch privégegevens, wachtwoorden en zelfs browsergeschiedenis steelt. Tom Leijte van Passguard waarschuwt dat het aantal infecties ‘enorm toeneemt’ [1]. De gevolgen zijn ernstig: in september 2024 leidde een infostealer-aanval zelfs tot een hack bij een Nederlandse gemeente [1].
Verspreiding via legale software
Wat deze malware zo gevaarlijk maakt, is dat het zich niet alleen via illegale downloads verspreidt, maar zich ook kan verstoppen in ogenschijnlijk legitieme software [1]. Slachtoffers merken de infectie vaak pas als het te laat is, bijvoorbeeld wanneer hun online accounts worden overgenomen [1]. Recent onderzoek toont aan dat criminelen de gestolen gegevens vervolgens doorverkopen via Telegram en het dark web [1].
Zo bescherm je jezelf
Experts adviseren om alleen software te downloaden van officiële bronnen zoals de Microsoft Store en Play Store [1]. Voor Windows-gebruikers is Hitman Pro (€19 per jaar) een aangeraden virusscanner, terwijl Mac-gebruikers kunnen kiezen voor Sophos Home (€49 per jaar) [1]. Android-gebruikers kunnen gratis bescherming krijgen via Intercept X [1]. Het is cruciaal om apparaten up-to-date te houden met de nieuwste updates, omdat Apple-gebruikers met MacOS en iOS een aanzienlijk kleiner risico lopen op infectie [1].