Europa ziet recordhitte in 2024 met ongekende gevolgen

Europa ziet recordhitte in 2024 met ongekende gevolgen

2025-04-15 buitenland

Europa, dinsdag, 15 april 2025.
In 2024 beleefde Europa zijn warmste jaar ooit, met overstromingen in het westen en extreme hitte in het oosten. Deze weersextremen wijzen op de dringende noodzaak tot klimaatmaatregelen en aanpassingen.

Hitte en overstromingen teisteren Europa

2024 was een jaar van extremen in Europa. Storm Boris, bijvoorbeeld, zorgde voor zware overstromingen door hevige regenval in onder andere Duitsland en Polen. Dit leidde tot de grootste overstromingen sinds 2013, met ongeveer een derde van de rivieren buiten hun oevers en grote verstoringen voor 413.000 mensen [1][2]. In Spanje was de situatie niet minder ernstig. Vooral in de herfst werden Valencia en andere steden hard getroffen door zware regenval, met 232 doden en een geschatte schade van 16,5 miljard euro [1].

Ongekend hete en droge omstandigheden

Terwijl het westen van Europa vocht tegen wateroverlast, kreeg het oosten te maken met een verschroeiende hitte. In Zuidoost-Europa beleefde men de langste en op een na heetste hittegolf ooit, met 43 dagen van excessieve hitte van juni tot september [1]. Hierdoor steeg de temperatuur van de Middellandse Zee met 1,2 graden Celsius boven gemiddeld, wat tot verwoestende droogtes en talrijke bosbranden leidde [2][3]. In Polen en Bulgarije moesten bewoners september nog met zandzakken in de weer vanwege de droogte [1].

Europa landt in klimaatnoodtoestand

Het Europese weer van 2024 is emblematisch voor de noodsituatie waarin het klimaat verkeert. De gemiddelde temperatuur in Europa bereikten een historisch hoogtepunt en de directe gevolgen raken miljoenen mensen. Elke fractie van een graad opwarming heeft gevolgen, benadrukt de WMO, en roept op tot dringende aanpassing en een versnelde aanpak [3]. Het recente rapport van Copernicus geeft aan dat Europa twee keer zo snel opwarmt als het wereldwijde gemiddelde [2]. Hoewel de helft van de Europese steden werkt aan een adaptatieplan, is er nog veel meer actie nodig om toekomstige rampen te voorkomen [2].

Bronnen


klimaatverandering hittegolven