Oekraïne en VS sluiten belangrijke mineralendeal

Oekraïne en VS sluiten belangrijke mineralendeal

2025-05-02 buitenland

Washington, vrijdag, 2 mei 2025.
Oekraïne en de VS hebben een overeenkomst bereikt die beide landen toegang geeft tot waardevolle mineralen, met een investeringsfonds voor Oekraïne als ruil. Het akkoord is een strategische zet tegen Rusland, maar vereist nog goedkeuring van het Oekraïense parlement.

Achtergronden van de deal tussen Oekraïne en de VS

Op 30 april 2025 is er een langverwachte overeenkomst ondertekend tussen Oekraïne en de Verenigde Staten. Deze mineralendeal garandeert Amerikaanse toegang tot zeldzame aardmineralen in Oekraïne, in ruil voor investeringen in Oekraïne’s wederopbouw en voortdurende militaire steun [1][2]. Dit akkoord benadrukt de strategische samenwerking met een miauw naar Rusland, dat vastzit met zijn handen vol in de regio [3]. Republikeins president Donald Trump beschouwde deze deal als een ‘terugbetaling’ voor de $350 miljard die volgens hem in Oekraïne’s oorlogsinspanningen zijn geïnvesteerd, hoewel officiële cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat betwisten [1].

Toekomstige samenwerking en uitdagingen

Een vernieuwend aspect van de overeenkomst is de oprichting van het Verenigde Staten-Oekraïne Heropbouwinvesteringsfonds. Dit fonds, met een inning van Oekraïne’s grondstoffenopbrengsten, wordt gezamenlijk beheerd door beide landen en is cruciaal voor de wederopbouw [1][2][4]. Oekraïne bewaart volledige eigendom en controle over haar grondstoffen, wat helpt bij haar economische soevereiniteit. Echter, ratificatie door het Oekraïense parlement staat nog in de wachtrij, terwijl er twijfel heerst over de veiligheidsgaranties, iets wat aanvankelijk werd gehoopt [5]. De regio blijft dus een broeinest van geopolitieke risico’s en investeringsonzekerheden, vooral omdat veel natuurlijke hulpbronnen in door Rusland bezet gebied liggen [6][7].

Geopolitieke en economische dimensies

De mineralendeal heeft behalve economische voordelen ook geopolitieke gevolgen. Ukraine bezit 22 van de 34 kritieke mineralen, essentieel voor de EU, waaronder lithium en grafiet. Dit biedt een boost aan de productieketen voor duurzame technologieën zoals elektrische voertuigen en batterijen [1]. De overeenkomst plaatst Trump als een sleutelspeler, terwijl de Europese Unie met opgetrokken wenkbrauwen kijkt hoe de VS zich meer richt op Oekraïne [7]. Met dat gezegd, de timing van mijnbouwactiviteiten hangt sterk af van de veiligheid en stabiliteit in het gebied. Het zal dus nog een tijd duren voordat bulldozers aan het werk gaan, ondanks de prestaties van het Akkoord tot nu toe [5][6].

Bronnen


Oekraïne mineralen