Olieprijs schiet omhoog: Midden-Oosten conflict zaait onrust

Olieprijs schiet omhoog: Midden-Oosten conflict zaait onrust

2024-10-05 economie

Den Haag, zaterdag, 5 oktober 2024.
Spanningen in het Midden-Oosten jagen de olieprijs op. In één week steeg de prijs met 9%. De Brent-olieprijs bereikte $78 per vat. Angst voor escalatie en mogelijke aanvallen op Iraanse olie-installaties veroorzaken onrust op de markt. Ook gasprijzen stijgen fors.

Geopolitieke spanningen bereiken kookpunt

De recente escalatie in het Midden-Oosten heeft de olieprijzen wereldwijd op scherp gezet. Na de Iraanse raketaanval op Israël eerder deze week, schoot de prijs van Brent-olie omhoog met maar liefst 9% tot $78 per vat[1]. De angst voor verdere escalaties, zoals vergeldingsacties door Israël op Iraanse olie-installaties, zorgt voor een nervositeit die ook op de gasmarkt voelbaar is. De gasprijzen hebben een soortgelijke stijging doorgemaakt, wat consumenten wereldwijd in hun portemonnee voelen.

Strategische routes onder druk

Een belangrijk aandachtspunt is de Straat van Hormuz, waar bijna een derde van de wereldwijde oliehandel doorheen gaat. Een eventuele blokkade of verstoring hier kan catastrofale gevolgen hebben voor de wereldwijde olievoorraad en prijzen[3]. Dit is een van de redenen waarom de markten zo heftig reageren op de huidige spanningen. Analisten waarschuwen dat bij een grootschalige aanval op de Iraanse oliesector de export van ruwe olie uit het land met wel 1,5 miljoen vaten per dag kan verminderen[5].

Economische impact en vooruitzichten

De stijgende olieprijzen hebben een domino-effect op andere markten. Energiebedrijven zoals Marathon Oil en Occidental Petroleum zagen hun aandelen stijgen met 1-2% als gevolg van de hogere olieprijzen[6]. Tegelijkertijd zorgen de geopolitieke spanningen voor een stijging van defensie-aandelen, terwijl luchtvaartmaatschappijen het moeilijk hebben door de gestegen brandstofkosten. De situatie blijft gespannen en volatiel, met de OPEC en andere olieproducerende landen die hun strategieën wellicht moeten heroverwegen in reactie op de veranderende marktcondities[4].

Bronnen


www.nrc.nl fd.nl www.deaandeelhouder.nl olieprijs gasprijs accountantweek.nl www.knack.be