Donutdroom verpulverd: Dunkin' Nederland sluit deuren

Donutdroom verpulverd: Dunkin' Nederland sluit deuren

2024-10-09 economie

Amsterdam, woensdag, 9 oktober 2024.
Dunkin’, de bekende Amerikaanse donut- en koffieketen, is in Nederland failliet verklaard. Ondanks ambitieuze groeiplannen van Van der Valk, die vorig jaar een meerderheidsbelang verwierf, sloten juist meerdere winkels. De ongeveer vijftig overgebleven vestigingen blijven voorlopig open terwijl een curator de toekomstmogelijkheden onderzoekt.

Ambitieuze plannen ten onder

De poging van horecagigant Van der Valk om Dunkin’ in Nederland op de kaart te zetten, is helaas niet gelukt. Na de overname van een meerderheidsbelang in de Nederlandse en Belgische vestigingen van Dunkin’, hoopte Van der Valk de keten fors uit te breiden en ook jongeren naar hun hotels te trekken. Echter, de realiteit bleek anders. In plaats van de beoogde groei, moesten meerdere vestigingen hun deuren sluiten en is uiteindelijk het faillissement aangevraagd door de keten zelf[1][2].

Vallende bladeren in de donutwereld

De herfst bracht niet alleen vallende bladeren, maar ook een keerpunt voor Dunkin’ in Nederland. De curator, aangesteld door de rechtbank in Amsterdam, heeft de taak gekregen om de best mogelijke toekomst voor de keten uit te stippelen. Wat begon met de opening van het eerste filiaal in 2017 in Amsterdam, lijkt nu een abrupt einde te vinden. Franchisehouders Roberto Fava en Nabil Besali, die eerder de merknaam naar Nederland brachten, moeten nu toekijken hoe hun donutdroom uiteenvalt[1][3].

Een bitterzoet afscheid

De ongeveer vijftig overgebleven Dunkin’-winkels blijven voorlopig open, maar de toekomst blijft onzeker. De curator onderzoekt of er nog levensvatbare mogelijkheden zijn voor de keten. Voorlopig kunnen de liefhebbers van de kleurrijke donuts nog even genieten. Het is echter de vraag of Dunkin’ ooit weer de kans zal krijgen om een tweede leven in Nederland te beginnen. De geschiedenis herhaalt zich, want ook in de jaren 90 wist de keten geen vaste voet aan de grond te krijgen, waarna alle vestigingen in 2000 sloten[2][4].

Bronnen


nos.nl www.nu.nl www.ad.nl www.telegraaf.nl faillissement donutketen