Kamerleden ontmaskeren salarissluis NOS-topvrouw

Den Haag, dinsdag, 8 juli 2025.
De Tweede Kamer wil wetgeving aanscherpen na onthullingen over NOS-directeur Renate Eringa. Zij combineerde in 2024 twee interim-functies en verdiende ruim 285.000 euro, waarmee ze het wettelijk maximum van 233.000 euro voor publieke bestuurders overschreed. Verschillende politieke partijen pleiten nu voor strengere regels rondom topsalarissen en willen ‘rekenspelletjes’ met interim-constructies beperken om transparantie en integriteit te waarborgen.
Politieke ophef over salarisconstructie
Kamerleden van verschillende partijen, waaronder VVD, GroenLinks-PvdA, PVV, D66 en SP, willen de wet aanpassen na onthullingen over NOS-directeur Renate Eringa [1]. Zij combineerde in juni 2024 twee interim-functies bij de NOS en hogeschool Codarts, waardoor haar totale inkomen 52000 = 52.000 euro boven het wettelijk maximum uitkwam [1]. De Kamer vindt dit een ongewenste manier van omzeilen van de Wet normering topinkomens (WNT) en wil ‘rekenspelletjes’ met interim-constructies stoppen [2].
Transparantie en integriteit in het geding
Naast het salarisvraagstuk kwamen ook ernstige tekortkomingen in transparantie aan het licht [2]. Eringa’s nevenfuncties werden langdurig niet vermeld in het openbare register van de NOS, wat in strijd is met de Mediawet en gedragscode van publieke omroepen [2]. De NOS noemt dit een ‘administratieve slordigheid’, maar experts zien het als een duidelijke wetsovertreding [2].
Reactie en vervolgstappen
Eringa ontkent bewust de wet te hebben willen omzeilen en vindt de twijfels over haar integriteit pijnlijk [1]. De Tweede Kamer roept echter op tot meer transparantie en herziening van de regels om misbruik van tijdelijke contracten te voorkomen [2]. De zaak trekt bredere aandacht voor het dichten van ‘geitenpaadjes’ in de wetgeving rondom topinkomens in de publieke sector [2].