Amerikaanse economie lijdt onder Trump’s beleid: De verrassende krimp

Verenigde Staten, woensdag, 30 april 2025.
De Amerikaanse economie kromp met 0,3% in het eerste kwartaal van 2025, het slechtste resultaat in drie jaar. Hogere importkosten en verminderde overheidsuitgaven onder Trump’s beleid veroorzaken politieke onzekerheid en inflatie van 3,6%.
Economische druk onder Trump
De Amerikaanse economie ervaart zware tijden onder het beleid van president Donald Trump. Ondanks zijn belofte om de economie te verbeteren, werd het eerste kwartaal van 2025 afgesloten met een verrassende krimp van 0,3%. Dit staat in schril contrast met de groei van 2,4% in het laatste kwartaal van 2024. Grote importen in afwachting van de invoerheffingen van Trump en een indrukwekkende stijging van de import met 41% speelden een rol in deze verslechtering. Deze maatregelen, bedoeld om de Amerikaanse productie te stimuleren, zijn neergekomen op extra belasting voor de consument en verhoging van de inflatie tot 3,6% [1][2][3][4].
Schommelende markten en dalend vertrouwen
De financiële markten reageerden negatief op deze ontwikkelingen. De Dow Jones daalde met 400 punten, de S&P 500 met 1,5% en de Nasdaq met 2,2%. Consumentenvertrouwen blijft dalen, ondanks het feit dat consumentenbestedingen nog steeds 70% van de economie uitmaken. De werkloosheid bleef stabiel op 4,2%, maar de rente op federale banen daalde merkbaar [5][6][7]. Voor veel Amerikaanse bedrijven betekent de huidige situatie dat ze op scherp moeten staan, met een afname in investeringen en groeiende onzekerheid door de handelsbeleidsmaatregelen van de regering [4][8].
Impact op beleid en toekomstverwachting
Het effect van de importtarieven heeft wereldwijd impact met handelspartners zoals China en de Europese Unie. Terwijl president Trump’s administratie volhoudt dat dit beleid op lange termijn voordelen zal opleveren, blijven economen sceptisch. Er zijn weinig aanwijzingen dat buitenlandse bedrijven plannen hebben om naar de VS te verhuizen om de tarieven te ontwijken. Voor nu lijken de Amerikaanse burgers vooral de prijs te betalen, terwijl zij duurdere goederen kopen en het vertrouwen in de huidige administratie blijft dalen [9][10][11].
Bronnen
- www.nu.nl
- www.npr.org
- www.nytimes.com
- www.cnn.com
- apnews.com
- edition.cnn.com
- abcnews.go.com
- www.nytimes.com
- www.npr.org
- www.nytimes.com
- www.cnn.com