Kwart kiezers kritisch op Israël-beleid kabinet-Schoof

Nederland, dinsdag, 22 april 2025.
Onderzoek van Ipsos I&O toont dat 27% van de Nederlandse kiezers volledig afwijzend staat tegen de Israël-strategie van het kabinet-Schoof. Deze groeiende onvrede beïnvloedt politieke debatten in Nederland.
Politieke onvrede groeit
Volgens de laatste peiling van Ipsos I&O blijkt dat 27% van de Nederlandse kiezers het volledig oneens is met het Israël-beleid van het kabinet-Schoof [1][2]. Deze cijfers zijn een forse stijging ten opzichte van september vorig jaar, toen nog slechts 19% van de kiezers zich tot deze groep kritische stemmen rekende. De huidige onvrede legt een grotere druk op de politiek, waar nu steeds vaker kritische geluiden te horen zijn binnen zowel de oppositie als de coalitie. Ook worden er steeds meer pro-Palestijnse betogingen georganiseerd als reactie op het beleid [1].
Coalitie onder druk
De toename in kritiek vraagt om een heroverweging van de Nederlandse positie ten aanzien van het Israëlische conflict. Dit blijkt extra lastig nu de coalitiepartners verdeeld reageren. Hoewel premier Schoof aandringt op voorzichtigheid en diplomatie, voorspellen analisten dat ze gedwongen kan worden om de huidige strategie te herzien als de publieke druk toeneemt. Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen premier Benjamin Netanyahu van Israël voegt ook een extra laag complexiteit toe aan de situatie [1][2].
Verandering in het vooruitzicht?
Met 54% van de kiezers die nu een kritischer houding ten opzichte van Israël wenst, zijn er duidelijke signalen dat het publiek verandering eist [1]. De huidige koers van het kabinet lijkt niet langer houdbaar, althans zonder aanpassingen. De vraag of premier Schoof en haar kabinet gehoor zullen geven aan deze roep om verandering, hangt af van hoe de dynamiek binnen de coalitie zich ontwikkelt in de komende maanden. Mocht de koers ongewijzigd blijven, dan kunnen er bij de komende verkiezingen wel eens grote verschuivingen plaatsvinden [1][2].