Jongeren ontwijken hoge kosten met gesjoemel bij scooterverzekering

Jongeren ontwijken hoge kosten met gesjoemel bij scooterverzekering

2025-05-26 economie

Nederland, maandag, 26 mei 2025.
Univé pakt massaal gesjoemel aan met scooterverzekeringen door zogeheten ‘fronting’. Jongeren verzekeren op naam van ouders om premies te drukken. Grote financiële gevolgen dreigen bij misbruik.

Univé neemt maatregelen tegen verzekeringsfraude

Verzekeringsmaatschappij Univé heeft een rigoureuze stap gezet in de strijd tegen de wijdverspreide fraudepraktijk genaamd ‘fronting’. Bij deze vorm van fraude zetten jongeren de scooterverzekering op naam van hun ouders om de premiekosten te verlagen. Dit lijkt wellicht slim, maar het is illegaal en kan leiden tot ernstige financiële gevolgen. Vanaf nu weigert Univé uitkeringen voor schadeclaims indien de jonge bestuurder niet als hoofdbestuurder op de polis staat aangegeven, tenzij er gegronde redenen zijn [1][2].

Rond half miljoen bromfietsen blootgesteld

Nederland telt ruim een half miljoen bromfietsen, waarbij een groot deel van de verzekeringen wordt afgesloten door veertigers en vijftigers die vaak kinderen van 16 of 17 jaar hebben. Jongeren worden in premieberekeningen gezien als een hoger risico, wat leidt tot fors hogere verzekeringskosten. Hierdoor zien velen zich genoodzaakt om creatieve oplossingen te zoeken, wat de motieven voor ‘fronting’ vergroot. Door deze misleidende praktijken proberen zij serieus te besparen op kosten [2]. Univé verhoogde al eerder het eigen risico bij fraudegevallen naar 1000 euro, maar dat bleek niet genoeg om het probleem te mitigeren. Nu trekken ze een hardere lijn [1].

Gevolgen en oproep tot eerlijkheid

De aanpak van Univé wordt ondersteund door het Verbond van Verzekeraars. Zij waarschuwen dat de gevolgen van fraude verder reiken dan alleen financieel verlies; private rechercheurs kunnen ingeschakeld worden om de waarheid te achterhalen. Maar, er is ook een positieve kant: door het voorkomen van fraude kunnen de premies voor iedereen dalen en dekkingen mogelijk worden uitgebreid. Consumenten worden aangemoedigd om hun polissen eerlijk en volledig in te vullen en jonge bestuurders correct op te geven. Dit bevordert transparantie en eerlijkheid binnen de markt, waardoor er voor iedereen een gelijk speelveld ontstaat [2].

Bronnen


verzekeringen fraude