Faber's Weigering Tekenen Voor Lintjes Zorgt Voor Ophef

Nederland, maandag, 31 maart 2025.
Minister Faber weigert koninklijke onderscheidingen te tekenen voor vijf COA-vrijwilligers. Dit besluit veroorzaakt woede en kritiek vanuit coalitiepartijen. Sommigen vrezen verdere politisering van onderscheidingen.
Principieel verzet tegen erkenning
Minister Faber verklaart dat het werk van de COA-vrijwilligers ‘haaks staat op haar beleid’ en dat ze daarom weigert de onderscheidingen goed te keuren [1]. Het gaat om vijf oud-medewerkers die zich als vrijwilliger hebben ingezet voor de opvang van asielzoekers. COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker reageert met ‘grote verbazing’ op dit besluit en benadrukt dat mensen die zich inzetten voor anderen juist erkenning verdienen [2].
Ongebruikelijke stap zorgt voor politieke spanning
De weigering van de minister is zeer ongebruikelijk, aangezien het tekenen voor koninklijke onderscheidingen normaal gesproken een formaliteit is na goedkeuring door het Kapittel voor de Civiele Orden [1]. Coalitiepartners reageren fel op Fabers besluit. NSC-voorman Omtzigt noemt het ‘bizar’, BBB-leider Van der Plas bestempelt het als ‘heel, heel triest’ en VVD-leider Yeşilgöz roept op tot een volwassen omgang met vrijwilligers [1]. PVV-leider Wilders steunt zijn minister wel en vraagt zich openlijk af waarom mensen die ‘asielzoekers pamperen’ beloond moeten worden [1].
Alternatieve oplossing mogelijk
Voor de vijf voorgedragen vrijwilligers is er nog hoop: de benodigde handtekening kan ook door een ander lid van de ministerraad worden gezet [1]. Het COA blijft ondertussen trots op al haar medewerkers en vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de opvang van asielzoekers [2].