Engelse voetbalbond verbiedt trans vrouwen in vrouwencompetitie vanaf juni

Engelse voetbalbond verbiedt trans vrouwen in vrouwencompetitie vanaf juni

2025-05-01 buitenland

Verenigd Koninkrijk, donderdag, 1 mei 2025.
Vanaf 1 juni 2025 worden trans vrouwen in het Engelse vrouwenvoetbal uitgesloten. Dit besluit volgt op een uitspraak van het Britse hooggerechtshof dat de term ‘vrouw’ beperkt tot geboortegeslacht. Hiermee wordt een verandering ingezet die zowel invloed heeft op amateur- als professionele spelsters. De Engelse voetbalbond begrijpt de moeilijkheid van deze beslissing voor betrokken sporters en is in gesprek met huidige spelers om de gevolgen uit te leggen. Dit besluit heeft geleid tot uitgebreide discussies rondom genderrechten binnen de sport.

Besluit van de Engelse voetbalbond

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor ingrijpende veranderingen in het vrouwenvoetbal nu trans vrouwen vanaf 1 juni 2025 worden uitgesloten. Deze ontwikkeling volgt op een uitspraak van het Britse hooggerechtshof die de juridische definitie van ‘vrouw’ beperkt tot wie bij de geboorte als vrouw is geregistreerd [1][2][3]. Het besluit van de Engelse voetbalbond (FA) is niet zonder controverse en heeft geleid tot hoogoplopende discussies over genderrechten, zowel onder amateurvoetsballers als professionals begrijpen dat deze nieuwe regelgeving moeilijk te verteren kan zijn voor betrokkenen die hun sport willen beoefenen in overeenstemming met hun genderidentiteit [1][2]. Sinds april hield de FA rekening met de juridische uitspraak, en met de recente veranderingen moet de bond haar beleid aanpassen om binnen het wettelijke kader te blijven opereren [3][5].

Internationale en nationale reacties

Dit besluit heeft niet alleen in het Verenigd Koninkrijk voor ophef gezorgd maar ook internationaal geleid tot discussie over de positie van trans personen in de sportwereld. Het is relevant te vermelden dat de Schotse voetbalbond recentelijk een soortgelijk standpunt heeft ingenomen [4][5]. De nieuwe regels brengen met zich mee dat de twintig geregistreerde trans vrouwen in het Engelse vrouwenvoetbal de toegang tot de competitie zullen worden ontzegd. De beslissing is met de nodige kritiek ontvangen, en er is zelfs gedemonstreerd in Londen [2][3][5]. Hoewel er momenteel geen trans vrouwen actief zijn in het Engelse profvoetbal is het vooral onder amateurvoetballers waar de impact het grootst zal zijn [4].

De voortdurende discussie in de sportwereld

Het debat over de deelname van trans personen aan vrouwensporten is wereldwijd gaande. Niet alleen de FA, maar ook grote sportinstanties als World Athletics hebben maatregelen aangekondigd die de deelname van trans vrouwen in verschillende takken van sport kunnen beïnvloeden [2]. De eventuele uitsluiting van trans vrouwen van de Olympische Spelen is een volgend punt van discussie dat nog in volle gang is [3]. De Engelse voetbalbond heeft te kennen gegeven in gesprek te zullen gaan met de momenteel actieve trans vrouwen in de competitie om de veranderingen toe te lichten en te onderzoeken hoe zij nauw bij de sport betrokken kunnen blijven zonder speelrecht in de vrouwencompetitie [5]. Oproepen tot inclusiviteit worden gehoord, maar de vraag blijft hoe wetgeving en sportbeleid zich verder zullen ontwikkelen.

Bronnen


voetbal transgender