netbeheerders verhogen energierekening: dit betekent het voor jouw portemonnee
Nederland, donderdag, 28 november 2024.
Vanaf januari 2025 stijgt je energierekening met 60 euro per jaar door noodzakelijke investeringen in het stroomnet. Netbeheerders TenneT en Enexis moeten het elektriciteitsnet uitbreiden vanwege toenemende vraag en aansluiting van windmolenparken op zee. Deze 11% verhoging is slechts het begin - ook energieleveranciers Vattenfall en Essent hebben al tariefstijgingen aangekondigd voor 2025.
waarom de verhoging?
De extra kosten voor de netbeheerders zijn volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nodig voor de uitbreiding van het stroomnet[1]. Het huidige net kan de grote stroomvraag niet aan, waardoor huishoudens en bedrijven op een wachtlijst komen te staan. Met de uitbreiding, die miljarden euro’s kost, hopen de netbeheerders deze problemen aan te pakken. Bovendien zijn er aanzienlijke investeringen nodig voor de aanleg van het stroomnet op zee, essentieel voor de aansluiting van windmolenparken op de Noordzee[1].
gevolgen voor consumenten
Voor de consument betekent dit een stijging van ongeveer 5 euro per maand op de energierekening, wat neerkomt op zo’n 60 euro per jaar[1]. Dit bedrag is vastgesteld om ervoor te zorgen dat netbeheerders hun kosten kunnen dekken zonder de consument onnodig hoge kosten te bezorgen. Deze verhoging komt bovenop andere aangekondigde tariefstijgingen, zoals die van Vattenfall en Essent, die eveneens te maken hebben met gestegen inkoopprijzen als gevolg van geopolitieke spanningen en schaarste op de markt voor vloeibaar aardgas (LNG)[2].
wat kun je doen?
Om de impact op je portemonnee te verzachten, kun je overwegen om je energieverbruik te optimaliseren. Innovatieve energiesystemen zoals het FLEXINet-project en het LIFE-project helpen bij het verminderen van netcongestie en optimaliseren van energieverbruik[3]. Denk aan het gebruik van slimme thermostaten, energiezuinige apparaten en overweeg om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Deze stappen kunnen je helpen om de stijgende energiekosten deels te compenseren en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen.