Mond-en-klauwzeer in Duitsland: Nederlandse boeren in alarm
Nederland, maandag, 13 januari 2025.
De recente uitbraak van mond-en-klauwzeer in Duitsland veroorzaakt grote onrust onder Nederlandse boeren. Herinneringen aan de zware MKZ-crisis van 2001, waarin 300.000 dieren werden geruimd, maken de situatie beladen. Boerenorganisaties werken hard aan preventieve maatregelen om verspreiding te voorkomen, terwijl de overheid een afvoerverbod voor kalveren heeft ingesteld. Dit alles om te voorkomen dat het zeer besmettelijke virus Nederland bereikt.
Kalveren uit besmette regio in Nederland
Sinds 1 december zijn er 3600 kalveren uit de regio rond Berlijn naar Nederland gekomen, verspreid over 125 bedrijven [1]. Het ministerie heeft direct een afvoerverbod voor vleeskalveren ingesteld, met uitzondering voor slacht [5]. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test momenteel alle risicobedrijven, waarbij de uitslag binnen een dag bekend is [1]. Bij een positieve test moeten alle dieren op het bedrijf worden geruimd, ook de gezonde dieren [1].
Boeren nemen voorzorgsmaatregelen
Boerenorganisaties zoals LTO en ZLTO zijn druk bezig met het updaten van draaiboeken [1]. Farmers Defence Force roept op tot extra maatregelen en waarschuwt dat varkens het virus via de lucht kunnen verspreiden [2]. De organisatie adviseert boeren om stallen af te sluiten voor onnodig bezoek en vraagt mensen die van plan waren naar de Grüne Woche in Berlijn te gaan - op slechts 20 kilometer van de eerste MKZ-haard - dit te heroverwegen [2].
Emotionele impact op sector
De uitbraak roept pijnlijke herinneringen op aan 2001, toen ongeveer 285.000 dieren op 2900 bedrijven preventief werden afgemaakt [3]. ‘Het ruimen van bedrijven waar mogelijk veel gezonde dieren tussen zitten, is erg pijnlijk,’ zegt Jos Verstraten, boer en bestuurder [1]. Vooral jonge dieren zijn kwetsbaar; volwassen dieren hebben een betere overlevingskans, maar door het internationale handelsverbod worden besmette dieren economisch waardeloos [1].