Volksbank kiest voor duurzame toekomst met ASN Bank
Utrecht, maandag, 16 december 2024.
De Volksbank gaat verder als ASN Bank en stopt met SNS, RegioBank en BLG Wonen. De reorganisatie leidt tot minder banen en kantoren, maar versterkt de focus op duurzaamheid.
Grote veranderingen bij staatsbank
De Volksbank kiest voor een rigoureuze koerswijziging en gaat vanaf eind 2025 verder onder de vlag van ASN Bank [1][2]. Deze keuze is niet zomaar gemaakt - ASN staat bekend als pionier in duurzaam en maatschappelijk verantwoord bankieren [1]. De transformatie heeft grote gevolgen: er verdwijnen 3750 banen en het aantal filialen krimpt van meer dan 600 naar tussen de 320 en 360 [1][2]. Dit moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 70 miljoen euro [2].
Geleidelijke overgang voor klanten
Voor klanten van SNS en RegioBank verandert er technisch gezien weinig, aangezien de systemen al gelijk zijn [1]. De overgang naar het nieuwe ASN-merk start in 2025 en moet binnen drie jaar zijn afgerond [2]. ‘Deze transformatie is nodig om de bank gezond te maken en een goede toekomst te geven’, verklaart bestuursvoorzitter Roland Boekhout [1]. Het hoofdkantoor blijft in Den Haag, waar ASN nu al gevestigd is [1].
Toekomstperspectief blijft onzeker
De reorganisatie kost de bank eenmalig 360 miljoen euro, wat de winst over 2024 flink zal beïnvloeden [2]. Toezichthouder NLFI concludeerde afgelopen zomer dat De Volksbank nog niet klaar is voor verkoop [1]. De bank, die tijdens de kredietcrisis werd genationaliseerd, kampt nog steeds met winstgevendheidsproblemen en technische uitdagingen [1]. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is momenteel tegen privatisering [2].