Verrassende ontdekking: Zelfs milde nierschade kan chronische problemen veroorzaken

Utrecht, zaterdag, 12 juli 2025.
Onderzoekers van het UMC Utrecht onthullen schokkend nieuws over nierschade. Zelfs kortdurende acute nierschade (AKI) kan het risico op chronische nierproblemen met 200 procent verhogen. Tot nu toe dacht men dat een AKI korter dan drie dagen weinig gevolgen had. Deze bevinding kan grote impact hebben op medische behandelingen en preventieve zorg voor patiënten met nierproblemen.
Nieuwe inzichten in nierschade
Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een verrassende ontdekking gedaan met grote gevolgen voor de medische wereld. Acute nierschade (AKI), zelfs wanneer deze slechts kort duurt, kan het risico op chronische nierschade met 200 procent verhogen [1]. Tot voor kort geloofden artsen dat een AKI die korter dan drie dagen duurt, nauwelijks permanente schade zou veroorzaken [2].
Consequenties voor patiëntenzorg
Denise Veltkamp, betrokken bij het onderzoek, benadrukt de urgentie: “Omdat zoveel patiënten een milde of kortdurende AKI doormaken, moeten we nu onderzoeken wie binnen die groep het hoogste risico loopt op chronische nierschade” [1]. Robin Vernooij, epidemioloog bij het UMCU, voegt toe dat er nog weinig data beschikbaar is over de langetermijngevolgen van AKI, vooral in relatie tot hart- en vaatziekten [1].
Toekomstperspectieven
Stijn Gremmen van de Nierstichting onderstreept het belang van dit onderzoek: “Ons doel is gezonde nieren voor iedereen. Nu blijkt dat AKI kan leiden tot chronische nierschade, willen we de zorg verbeteren om nierfunctieverlies te beperken” [1]. Deze bevindingen kunnen een significante verschuiving teweegbrengen in preventieve en behandelingsstrategieën voor nierpatiënten.