Onderwijsbestuurders woedend over schrappen cruciale steun voor kwetsbare leerlingen

Onderwijsbestuurders woedend over schrappen cruciale steun voor kwetsbare leerlingen

2025-04-18 binnenland

Amsterdam, vrijdag, 18 april 2025.
Nederlandse scholen zijn geschokt door de aangekondigde bezuinigingen die de Onderwijskansenregeling treffen. Dit betekent een groot verlies aan steun voor kwetsbare leerlingen.

De Schok van Bezuinigingen

Onderwijsbestuurders in Den Haag zijn onthutst over de drastische bezuinigingen die aangekondigd zijn in de voorjaarsnota van 2025. De Onderwijskansenregeling, die essentiële steun biedt aan ongeveer 900 scholen, wordt geschrapt, wat naar verwachting 90 miljoen euro zal besparen in 2027 en tegen 2028 structureel 177 miljoen euro oplevert [1][2]. Jeroen Bos, directeur van Maris College, heeft benadrukt dat het verlies van 1,5 miljoen euro gelijkstaat aan het verlies van 15 voltijdbanen, wat een directe impact heeft op docenten en vooral op kwetsbare leerlingen. Het is alsof je de banden van een fiets verwijdert en nog steeds verwacht dat hij soepel rijdt [1].

Reacties uit het Onderwijsveld

Het afschaffen van de regeling heeft scherpe reacties opgeroepen. Bram van Welie, rector van het Edith Steincollege in Den Haag, waarschuwt dat dit de kwetsbare leerlingen direct op achterstand zet. Zonder financiële steun verdwijnen bijvoorbeeld uren voor bijles en toegang tot laptops [2]. Henk Hagoort van de VO-raad noemt de bezuinigingen onverteerbaar: ze slaan een leemte in de toekomst van de jongeren. De bezuiniging maakt ‘een omgedraaide Robin Hood beweging’ volgens Thijs Roovers van de Aob [1][2].

Bezuinigingswoede

Staatssecretaris Mariëlle Paul van de VVD zoekt snel overleg met onderwijsorganisaties om de klap op te vangen, maar het vertrouwen lijkt geschaad [1][2]. In een podcast door Tommy van Avermaete over vergelijkbare bezuinigingen in het hoger onderwijs, roept de onderwijssector op tot protesten en zelfs mogelijke juridische stappen [3]. Terwijl in Leiden mogelijke kostenbesparingen besproken worden, wordt in Den Haag de urgentie gevoeld als een brand die moet worden geblust voordat de rook boven alle scholen uittorent [1][3].

Bronnen


onderwijs bezuinigingen