Van president tot gevangene: Peruaanse ex-leider Toledo krijgt 20 jaar cel

Van president tot gevangene: Peruaanse ex-leider Toledo krijgt 20 jaar cel

2024-10-22 buitenland

Lima, dinsdag, 22 oktober 2024.
Alejandro Toledo, ex-president van Peru, is veroordeeld tot 20,5 jaar cel voor het aannemen van steekpenningen. Hij ontving 35 miljoen dollar van een Braziliaans bouwbedrijf in ruil voor een snelwegproject. Toledo ontkent alles en vroeg om huisarrest vanwege kanker.

Een langverwachte veroordeling

In Peru is de zaak rond oud-president Alejandro Toledo eindelijk tot een climax gekomen. Na jaren van juridische strijd is de 78-jarige ex-leider veroordeeld tot 20,5 jaar gevangenisstraf. De aanklacht draait om 35 miljoen dollar die hij ontving van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, nu bekend als Novonor. Deze betaling was bedoeld om de aanleg van een snelweg tussen Peru en Brazilië mogelijk te maken[1][2]. Het is een van de grootste corruptieschandalen in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. Ondanks de veroordeling blijft Toledo volhouden dat hij onschuldig is, een staaltje vasthoudendheid dat je zou kunnen bewonderen, ware het niet dat het om corruptie gaat.

Een gevangenis voor ex-presidenten

Toledo’s nieuwe ‘thuis’ wordt een speciaal gebouwde gevangenis aan de rand van Lima. Hij voegt zich daar bij andere voormalige presidenten, zoals Pedro Castillo en de recent overleden Alberto Fujimori[2]. Deze gevangenis lijkt meer op een exclusieve club voor gevallen leiders dan op een traditioneel detentiecentrum. Toledo, die in de Verenigde Staten woonde tot zijn uitlevering vorig jaar, heeft de rechtbank gevraagd zijn straf thuis uit te mogen zitten vanwege zijn kankerbehandeling. Hij smeekte bijna: ‘Laat me genezen of thuis sterven’[3].

Corruptie en de nasleep

Odebrecht’s schaduw strekt zich uit over heel Latijns-Amerika, met vermeende omkoping van overheidsfunctionarissen in minstens twaalf landen. De zaak tegen Toledo is slechts een hoofdstuk in een veel groter verhaal van corruptie en macht[1][4]. Terwijl hij zijn tijd in Lima’s speciale gevangenis zal uitzitten, blijft de vraag hangen: hoeveel meer rotte appels zullen uit de boom van Odebrecht vallen? Het is een les dat zelfs de hoogste politieke leiders niet immuun zijn voor gerechtigheid, al duurt het soms even voordat die gerechtigheid zijn werk doet. En voor de inwoners van Peru blijft het hopen dat de toekomst minder corrupt is dan het verleden.

Bronnen


nos.nl www.trouw.nl www.bndestem.nl nieuws.nl corruptie Alejandro Toledo