Asielwetten aangenomen: Politieke chaos eindigt in verrassende doorbraak

Asielwetten aangenomen: Politieke chaos eindigt in verrassende doorbraak

2025-07-04 politiek

Den Haag, vrijdag, 4 juli 2025.
Na een dag vol onzekerheid hebben de Nederlandse coalitiepartijen NSC en SGP ingestemd met twee strenge asielwetten. Een late brief van het kabinet over hulpverlening aan illegalen bleek doorslaggevend. De wetten introduceren een tweestatusstelsel en beperken gezinshereniging. Ondanks de aanname in de Tweede Kamer blijft de toekomst in de Eerste Kamer onzeker. De politieke strijd rond migratie lijkt vooral gericht op profilering met het oog op de komende verkiezingen.

Politieke ommezwaai bij asielwetgeving

Na een dag vol politieke chaos hebben de coalitiepartijen NSC en SGP ingestemd met twee nieuwe asielwetten. De beslissende factor was een late brief van het demissionair kabinet over hulpverlening aan illegalen [1]. De wetten introduceren een tweestatusstelsel waarbij vluchtelingen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, met name gebaseerd op de reden van hun vlucht [2]. Dit betekent concreet dat mensen die vluchten voor oorlogsgeweld minder rechten krijgen dan degenen die worden vervolgd vanwege etniciteit of geloof.

Stemming en consequenties

De Tweede Kamer nam de wetten aan met 94 stemmen voor en 56 tegen [3]. Opvallend was de aarzeling van NSC en SGP, die uiteindelijk alleen instemden na een persoonlijke toezegging van minister Van Weel dat de wet niet meteen volledig zal worden gehandhaafd [4]. Het CDA weigerde steun te geven, omdat het amendement illegaal verblijf strafbaar wilde stellen, wat zij zagen als ‘een straf op medemenselijkheid’ [5].

Onzekere toekomst

Hoewel de wetten de Tweede Kamer zijn gepasseerd, blijft de toekomst onzeker. In de Eerste Kamer is een meerderheid nog ver uit zicht [6]. Politiek verslaggever Jeroen Reygaert stelt dat de wetten meer lijken te zijn ingegeven door verkiezingspolitiek dan door praktische overwegingen [7]. De PVV lijkt vooralsnog de grootste winnaar, aangezien haar oorspronkelijke voorstellen grotendeels intact blijven.

Bronnen


asielwetten politieke besluitvorming