Online haat explodeert: antisemitisme stijgt met 48%

Online haat explodeert: antisemitisme stijgt met 48%

2024-10-05 binnenland

Nederland, zaterdag, 5 oktober 2024.
Sinds oktober 2023 is online antisemitisme in Nederland met 48% toegenomen. Sociale media, vooral X.com, spelen een grote rol. NCAB-coördinator Eddo Verdoner waarschuwt voor de gevolgen en roept op tot actie tegen haatzaaien op internet.

De impact van sociale media

We weten allemaal dat het internet een tweesnijdend zwaard kan zijn. Het biedt ons toegang tot eindeloze informatie en connecties, maar helaas ook een platform voor haat. Sinds oktober 2023 zien we een zorgwekkende stijging van 48% in online antisemitisme in Nederland, met X.com, voorheen bekend als Twitter, als een belangrijke boosdoener[1]. Dit platform lijkt te bloeien op controversiële content, die veel clicks genereert en daarmee advertentie-inkomsten. Volgens Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, is dit niet alleen een probleem voor de Joodse gemeenschap, maar voor ons allemaal. Het is alsof we onze eigen samenleving vergiftigen, één post tegelijk[2].

De cijfers liegen niet

Meer dan de helft van de meldingen bij Meld.Online Discriminatie in 2023 kwam van posts op X. En dat terwijl Joden slechts 0,3% van de Nederlandse bevolking uitmaken[3]. Je kunt je voorstellen dat deze cijfers een koude rilling over je rug sturen. De berichten zijn niet alleen online; joodse burgers merken dagelijks vijandigheid en soms zelfs fysiek geweld. Om zichzelf te beschermen, gebruiken sommigen zelfs andere namen bij bestellingen. Het is triest dat het zover moet komen, maar het is de realiteit waarin we leven[2].

Tijd voor actie

Het is duidelijk dat er actie nodig is. Verdoner roept niet alleen op tot betere moderatie van sociale mediaplatforms, maar ook tot bredere maatschappelijke betrokkenheid. Zowel toezichthouders als gewone burgers kunnen bijdragen door antisemitisme aan te kaarten waar ze het zien. Het is een probleem dat ons allemaal aangaat, en we moeten samen een vuist maken tegen deze online haat. De NCAB werkt al samen met Europese partners om druk uit te oefenen op sociale mediabedrijven en pleit voor meer voorlichting over de Joodse cultuur en de Holocaust. Laten we niet stil blijven, maar handelen. Want zoals Verdoner zegt: ‘Hier mag geen ruimte voor zijn.’[1][3]

Bronnen


www.rijksoverheid.nl www.parool.nl www.headliner.nl Antisemitisme Online