mondkapjesdeal sywert van lienden: justitie start strafzaak om miljoenenwinst
Amsterdam, donderdag, 21 november 2024.
Het OM vervolgt Sywert van Lienden en zijn twee compagnons voor oplichting en witwassen. Ze verdienden miljoenen aan een mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis terwijl ze zich voordeden als non-profit organisatie. Van Lienden streek 9 miljoen euro op, zijn partners elk 5 miljoen. De eerste rechtszitting is op 19 december.
achtergrond van de zaak
De zaak tegen Sywert van Lienden en zijn partners Bernd Damme en Camille van Gestel staat in het teken van een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid. In de begindagen van de coronapandemie wist het trio een lucratieve overeenkomst te sluiten door zich voor te doen als een non-profit initiatief via de Stichting Hulptroepen Alliantie. Achter de schermen hadden ze echter een commerciële entiteit opgezet, de Relief Goods Alliance, waarmee ze miljoenen verdienden. Dit kwam aan het licht nadat media zoals de Volkskrant en Follow the Money in 2021 de constructie blootlegden[1].
verontwaardiging en gevolgen
De onthulling leidde tot grote publieke verontwaardiging, vooral omdat de miljoenen mondkapjes ongebruikt in opslag bleven liggen. De producten voldeden niet aan de aangescherpte regels en werden afgekeurd. Ondanks de kritiek weigerde Van Lienden aanvankelijk om het verdiende geld terug te betalen, hoewel hij erkende ‘excessief veel’ te hebben verdiend. Het ministerie zou volgens hem op de hoogte zijn geweest van de constructie. De verontwaardiging werd verder aangewakkerd door het feit dat bedrijven als Coolblue en Randstad kosteloos meehielpen, in de veronderstelling dat het om een puur goed doel ging[1].
strafrechtelijke vervolging
Het OM heeft nu besloten om over te gaan tot vervolging wegens oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. De eerste zitting staat gepland voor 19 december in Amsterdam. Van Lienden reageerde op de aanklacht door op sociale media te stellen dat het dossier in zijn ogen de beschuldigingen al ontkracht. Hij ziet de rechtszaak als een kans om zijn verhaal te vertellen en duidelijkheid te scheppen. Het is nu aan de rechtbank om te oordelen over de bewijslast en de getuigenissen die het OM zal presenteren[1][2].