D66 Wil Leeftijdsgrens voor Sociale Media naar 15 Jaar
Den Haag, dinsdag, 17 december 2024.
D66 pleit voor een minimumleeftijd van 15 jaar voor sociale media in Nederland. Kamerlid Van der Werf wil Europese regelgeving om jongeren te beschermen tegen verslavende technologieën.
Bescherming tegen verslavende apps
D66-Kamerlid Hanneke van der Werf heeft op 26 november 2024 een voorstel ingediend om kinderen onder de vijftien jaar te weren van sociale media [1][2]. Van der Werf wijst op de negatieve effecten: jongeren slapen slechter, hebben concentratieproblemen en hun sociale activiteiten nemen af [1]. ‘We moeten een soort opiumlijst voor apps maken,’ stelt ze, ‘want we mogen techreuzen niet het geluk en de gezondheid van onze kinderen laten afpakken’ [1].
Europese aanpak
Nederland staat niet alleen in deze strijd. Frankrijk en Denemarken pleiten ook voor een leeftijdsgrens van 15 jaar in de EU [2]. Van der Werf vergelijkt het met tabak: ‘Aan sigarettenfabrikanten vragen we toch ook niet wat zij een mooie leeftijd vinden om sigaretten te verkopen?’ [1]. In Australië gaat zelfs nog een stap verder met een wet die sociale media verbiedt voor jongeren onder de 16 jaar, met boetes tot 30,5 miljoen euro voor overtredende platforms [2].
Huidige situatie
Op dit moment is er al regelgeving die sociale media verbiedt voor kinderen onder de 16 jaar, tenzij er schriftelijke toestemming is van ouders voor kinderen vanaf 13 jaar [3]. Maar de handhaving blijkt problematisch - veel kinderen onder de 10 jaar hebben al een smartphone en toegang tot sociale media [3]. Hoogleraar Simone van der Hof bevestigt de risico’s: ‘Ja, er zijn online kinderlokkers. En ja, kinderen worden bespeeld met verslavende algoritmen’ [3].