Nederlandse Senatoren Ontrafelen EU's Toekomst in Brusselse Vergadering

Nederlandse Senatoren Ontrafelen EU's Toekomst in Brusselse Vergadering

2025-06-26 politiek

Brussel, donderdag, 26 juni 2025.
Twee Nederlandse Eerste Kamerleden, Pim van Ballekom (VVD) en Alexander van Hattem (PVV), namen deel aan een cruciale Interparlementaire commissievergadering in Brussel. Ze bespraken de institutionele hervorming van de Europese Unie en mogelijke toekomstige uitbreidingen. Van Hattem pleitte voor behoud van nationaal vetorecht, terwijl Van Ballekom een gedifferentieerd Europa voorstond. De bijeenkomst verzamelde vertegenwoordigers van nationale parlementen, het Europees Parlement en kandidaatlidstaten om strategische discussies te voeren over de verdere ontwikkeling van Europese samenwerking.

EU-Vergadering toont verschillende perspectieven

Twee Nederlandse Eerste Kamerleden, Pim van Ballekom (VVD) en Alexander van Hattem (PVV), namen op 24 juni deel aan een cruciale Interparlementaire commissievergadering (ICM) in Brussel. De bijeenkomst concentreerde zich op de mogelijke institutionele hervormingen van de Europese Unie bij toekomstige uitbreidingen [1]. Senator Van Hattem benadrukte het belang van het nationale vetorecht en stelde strengere migratieregels voor [1]. Zijn collega Van Ballekom pleitte voor een gedifferentieerd Europa met meer flexibiliteit en controle op lidstaten die toetredingsregels niet respecteren [1].

Europese strategische discussies

De vergadering bracht vertegenwoordigers van nationale parlementen, het Europees Parlement en kandidaatlidstaten samen om strategische discussies te voeren [1]. Europarlementariër Sandro Gozi presenteerde een conceptrapport namens de commissie Constitutionele Zaken, waarin verschillende scenario’s voor institutionele hervormingen werden verkend [1]. De bijdragen van de deelnemers zullen worden meegenomen bij de totstandkoming van het definitieve rapport, wat potentieel significante gevolgen kan hebben voor de toekomst van de Europese samenwerking [alert! ‘verdere details nog niet beschikbaar’].

Bronnen


Europese Unie Eerste Kamer