Brancheverenigingen Waarschuwen voor Negatieve Effecten van Nieuwe ZZP-wet

Nederland, donderdag, 3 april 2025.
Brancheverenigingen zoals ABU en NBBU luiden de noodklok over de nieuwe zzp-wet. Ze vrezen dat de wijzigingen de flexibiliteit van de arbeidsmarkt negatief beïnvloeden, vooral na het recente Uber-arrest.
Kritiek op nieuwe wetgeving
Een coalitie van vijf grote brancheverenigingen, waaronder ABU en NBBU, heeft op 2 april 2025 haar zorgen geuit over de voorgestelde aanpassing van de zzp-wet door minister Eddy van Hijum [1]. Volgens Stef Witteveen, bestuurslid van de VvDN, zal de nieuwe aanpak niet leiden tot verbetering [1]. De brancheverenigingen stellen dat de nieuwe criteria in de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) overbodig zijn geworden na de recente Uber-uitspraak [1].
Gevolgen en tijdlijn
De nieuwe wetgeving staat gepland voor 1 januari 2026 [2]. Minister Van Hijum wil het wetsvoorstel aanpassen aan de recente HR-jurisprudentie, waarbij ondernemerschap een volwaardig criterium blijft naast aansturing en eigen risico [2]. De brancheverenigingen pleiten voor een snelle invoering van alleen het rechtsvermoeden van werknemerschap onder een bepaald uurtarief, zonder de nieuwe criteria [1]. Margreet Drijvers van ABU benadrukt: ‘De jurisprudentie geeft al voldoende kaders voor een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie’ [1].
Toekomstperspectief
De discussie over de wetgeving krijgt extra urgentie nu de Belastingdienst heeft aangekondigd strenger te gaan controleren op schijnzelfstandigheid [6]. Dit zorgt voor onzekerheid bij Nederlandse bedrijven en zzp’ers [6]. De brancheverenigingen roepen op tot een modern sociaal stelsel, waarbij Jurgen Warmerdam (NBBU) pleit voor: ‘zekerheden, bescherming en verplichtingen voor iedereen, ongeacht of je werkt als zzp’er, werknemer of uitzendkracht’ [1].