NAM trekt stekker uit Groningse steun

NAM trekt stekker uit Groningse steun

2024-11-15 binnenland

Groningen, vrijdag, 15 november 2024.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stopt met bijdragen aan de leefbaarheid van Groningen na het beëindigen van de gaswinning. Dit leidt tot een conflict met de overheid over eerdere afspraken. De NAM heeft tot nu toe 343 miljoen euro betaald, maar weigert verdere betalingen. De overheid noemt deze houding ‘teleurstellend’.

Achtergrond van het conflict

Het meningsverschil tussen de NAM en de overheid vindt zijn oorsprong in afspraken uit 2018. Toen werd een akkoord gesloten om de impact van aardbevingsschade te compenseren, waarbij de NAM een toezegging deed van zeker 1 miljard euro. Dit bedrag was bedoeld om de economie en leefbaarheid in Groningen te verbeteren als compensatie voor de schade die de gaswinning had veroorzaakt. Echter, nu de gaswinning op 1 oktober 2023 is gestopt, voelt de NAM zich niet langer verplicht om door te betalen. Volgens NAM-directeur Martijn van Haaster waren de betalingen gekoppeld aan het actief zijn van de gaswinning, en nu dat verleden tijd is, wil de NAM de stekker uit de financiële bijdragen trekken[1][2].

Reacties uit Groningen

De reacties uit Groningen en de overheid zijn niet mals. Staatssecretaris Eddie van Marum noemt de houding van de NAM ‘uiterst teleurstellend’ en vindt dat het bedrijf en haar aandeelhouders weinig zelfreflectie tonen. Gedeputeerde Susan Top van de provincie Groningen voegt hieraan toe dat de opstelling van de NAM ‘heel treurig’ is. Top benadrukt dat de bewoners van Groningen niet direct geraakt zullen worden door het wegvallen van de financiële steun, aangezien de overheid mogelijk de steun zal verhogen. Toch blijft de onzekerheid over wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de kosten van schadeherstel en verbetering van de regio een groot discussiepunt[1][2].

De toekomst van Groningen

Ondanks de brief van de NAM, blijft de overheid stevig achter de Groningers staan. Er zijn al arbitrageprocedures gestart om de verantwoordelijkheid van de NAM vast te stellen. Intussen blijft het Rijk investeren in de regio, met plannen om 7,5 miljard euro te investeren in de komende dertig jaar onder het motto ‘Nij Begun’. Het is duidelijk dat de weg naar herstel en verbetering van de leefbaarheid in Groningen nog vol hobbels zal zijn, maar de betrokken partijen zijn vastbesloten om door te gaan. De vraag blijft hoe de NAM en de overheid tot een compromis zullen komen en of dit ooit zal leiden tot een duurzame oplossing voor de Groningse problemen[2][3].

Bronnen


nos.nl www.volkskrant.nl NAM Groningen www.schadedoormijnbouw.nl