Kosten voor PFAS-opruiming in Nederland rijzen de pan uit
Nederland, dinsdag, 14 januari 2025.
De Nederlandse overheid staat voor miljarden euro’s aan kosten door PFAS-vervuiling. Met duizenden vervuilde locaties is de impact groot en de sanering complex en duur.
Miljarden voor schoonmaak
De sanering van PFAS-vervuiling kost de Nederlandse overheid nu al bijna 70 miljoen euro voor 52 locaties [1][2]. En dit is nog maar het begin. Voor heel Europa worden de kosten voor het verwijderen van PFAS uit drinkwater en bodem geschat op 95 miljard euro voor de komende twee decennia [2]. Het opruimen van PFAS is extreem kostbaar - ongeveer duizend keer duurder dan het verwijderen van andere giftige stoffen zoals kwik of lood [2]. In Doetinchem kostte het bijvoorbeeld meer dan 8 miljoen euro om PFAS-houdend blusschuim op te ruimen [2].
Verontreinigde locaties
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat het ministerie tot 2032 nodig heeft om alle vervuilde locaties in kaart te brengen [2]. De vervuiling is wijdverspreid: van industrieterreinen tot defensieterreinen, en zelfs in regenwater worden PFAS aangetroffen [3]. Martijn van Houten, directeur bij Bodembeheer Nederland, waarschuwt dat de huidige kosten slechts het topje van de ijsberg zijn [2]. Bodemdeskundige Arne Alphenaar van TTE Consultants stelt dat de baten vaak niet opwegen tegen de kosten [2].
Urgente aanpak nodig
Experts waarschuwen dat PFAS nog giftiger blijkt dan eerder gedacht [4]. Deze ‘forever chemicals’ breken nauwelijks af in de natuur en komen steeds opnieuw in de atmosfeer terecht via waterkringloopprocessen [3]. Professor Martin Scheringer van ETH Zurich benadrukt dat internationale afspraken nodig zijn over maximale PFAS-waardes en sanering [3]. Dr. Jane Muncke van de Food Packaging Forum Foundation pleit ervoor dat vervuilende bedrijven de rekening moeten betalen: ‘Het kan niet zo zijn dat een kleine groep economisch profiteert, terwijl ze het drinkwater van miljoenen anderen vergiftigen.’ [3]