Zaanstad steeds versteender: Noodzaak voor meer groen

Zaanstad steeds versteender: Noodzaak voor meer groen

2024-12-09 binnenland

Zaanstad, maandag, 9 december 2024.
Uit onderzoek blijkt dat Zaanstad, net als andere steden, steeds minder groen heeft. Meer dan de helft van de buurten is versteend, ondanks pogingen om dit tegen te gaan.

Forse toename verstening

De verstening in Nederlandse steden neemt zorgwekkend toe. In de afgelopen vijf jaar (2019-2024) is de verstening met maar liefst 7,6 procent gestegen [1]. Het onderzoek van Natuur & Milieu en adviesbureau Sweco toont aan dat per huisadres het openbaar groen met 24 procent is afgenomen [2]. In totaal is er in de onderzochte gemeenten 658 hectare minder groen dan vijf jaar geleden, wat neerkomt op een daling van 2,5 procent [2].

Zaanstad scoort gemengd

Hoewel Zaanstad ook kampt met toenemende verstening, is er ook goed nieuws. De gemeente behoort samen met Alkmaar, Almere, Breda, Emmen, Leiden en Zoetermeer tot de weinige gemeenten waar alle inwoners toegang hebben tot minimaal één hectare aaneengesloten groen in hun buurt [1]. Dit is belangrijk, want volgens expert Joeri Meliefste van Sweco is ‘een groene stad gezond, klimaatadaptief en aantrekkelijk voor mens en dier’ [2].

Gezondheidsvoordelen van stadsgroen

De impact van groen op de volksgezondheid is significant. Berekeningen tonen aan dat vergroening van de leefomgeving het aantal patiënten met ruim 62.000 kan verminderen [2]. Groen helpt ook bij het voorkomen van wateroverlast tijdens stortbuien en zorgt voor verkoeling tijdens warme zomers [2]. Natuur & Milieu pleit nu voor het opnemen van een landelijke groennorm in de Omgevingswet om ervoor te zorgen dat groen gelijke tred houdt met woningbouw [2].

Bronnen


Zaanstad stedelijk groen