Vlucht uit Libanon: Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders

Vlucht uit Libanon: Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders

2024-09-25 buitenland

Libanon, woensdag, 25 september 2024.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Libanon op direct te vertrekken. De veiligheidssituatie verslechtert snel. Commerciële vluchten worden schaarser en duurder. Wacht niet op evacuaties. De ambassade kan mogelijk niet helpen bij problemen.

Verslechterende veiligheid

Libanon verkeert momenteel in een uiterst onrustige situatie. De spanningen tussen Israël en Hezbollah hebben geleid tot hevige bombardementen, waarbij honderden mensen zijn omgekomen en duizenden gewond zijn geraakt[1]. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de situatie snel verder kan escaleren en dat Nederlanders het land zo snel mogelijk moeten verlaten. ‘Evacuaties zijn vaak moeizaam en traag,’ zegt een woordvoerder van het ministerie. ‘De omstandigheden zijn vaak heftig en onveilig, en bij thuiskomst ervaren mensen dit als traumatisch[2].’ De ambassade in Beiroet kan mogelijk geen hulp bieden bij problemen, wat de noodzaak om nu te vertrekken alleen maar onderstreept.

Vluchten worden schaarser

De beschikbaarheid van commerciële vluchten neemt snel af. Luchtvaartmaatschappijen zoals Turkish Airlines en Pegasus hebben hun vluchten naar Beiroet al geannuleerd, en Transavia vliegt sinds 19 augustus 2024 niet meer op de Libanese hoofdstad[3]. Dit maakt het verlaten van het land steeds moeilijker en duurder. ‘We adviseren Nederlanders om nu te vertrekken, nu dat nog een optie is,’ aldus het ministerie. Wachten op een eventuele evacuatie wordt afgeraden, omdat dit een onprettige en ingrijpende ervaring kan zijn waarbij weinig persoonlijke spullen meegenomen kunnen worden en huisdieren vaak niet mee mogen[4].

Humanitaire zorgen

De humanitaire situatie in Libanon blijft verslechteren. Volgens de Libanese minister van Volksgezondheid zijn er inmiddels 569 doden en 1.535 gewonden als gevolg van de bombardementen[5]. VN-chef António Guterres heeft gewaarschuwd dat Libanon geen ‘tweede Gaza’ moet worden en roept op tot de-escalatie van het geweld[6]. De Nederlandse overheid benadrukt dat niemand, ongeacht zijn of haar situatie, naar het land moet afreizen[2]. ‘Het is er te gevaarlijk,’ aldus het ministerie. Nederlanders die toch in Libanon blijven, worden aangeraden een veilige plek te zoeken en te zorgen voor een voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en brandstof[4].

Bronnen


www.nu.nl www.nd.nl www.rtl.nl libanon buitenlandse zaken