Tweede Kamer houdt vast aan zero-emissiezones
Den Haag, woensdag, 18 december 2024.
De Tweede Kamer heeft een motie verworpen om de invoering van nulemissiezones uit te stellen, waardoor de plannen om luchtvervuiling te verminderen doorgaan zoals gepland.
Motie verworpen
Op 16 december 2024 stemde de Tweede Kamer tegen een voorstel van BBB en VVD om de invoering van nulemissiezones uit te stellen tot 2029 [1]. Met 48 stemmen voor en 93 tegen werd de motie verworpen [1]. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) waarschuwde eerder dat de invoering meer dan 100.000 ondernemers in de problemen zou kunnen brengen [1].
Monitoring en overgangsregeling
Om de impact van de maatregel goed in de gaten te houden, nam de Kamer wel een motie aan die vraagt om tweemaandelijkse rapportages over de gevolgen van de nulemissiezones [1]. Voor ondernemers is er een overgangsregeling: dieselbestelauto’s uit emissieklasse 6 mogen tot 2028 nog in de zones komen, met een boetevrije periode van een jaar [1]. Dit geldt bijvoorbeeld voor de stad Groningen, waar de zone vanaf 1 april 2025 ingaat [5].
Zorgen bij ondernemers
Begin december 2024 uitten 41 belangenorganisaties hun zorgen over de wijzigingen in de nulemissiezones [1]. Volgens hen zorgen de plannen voor onduidelijkheid bij ondernemers [1]. Transport en Logistiek Nederland (TLN) waarschuwde al eerder dit jaar dat koplopers in de verduurzaming niet kopschuw mogen raken door wisselvallig beleid [1].