RS-virus op IC's: Waarom dit de laatste keer kan zijn

RS-virus op IC's: Waarom dit de laatste keer kan zijn

2025-01-03 binnenland

Nederland, vrijdag, 3 januari 2025.
Het RS-virus veroorzaakt momenteel drukte op kinder-IC’s, maar veelbelovende resultaten in Frankrijk en Luxemburg suggereren dat dit de laatste keer kan zijn. Vanaf 2025 is er mogelijk een vaccin.

Acute situatie in Nederlandse ziekenhuizen

De situatie in Nederlandse ziekenhuizen is momenteel gespannen, waarbij ongeveer de helft van de 90 beschikbare kinder-IC-bedden bezet is door patiënten met het RS-virus [3]. Het Maastricht UMC+ is op dit moment het enige ziekenhuis dat nog enkele bedden beschikbaar heeft [3]. Deze drukte leidt ertoe dat artsen soms gedwongen zijn om patiënten over te plaatsen naar andere regio’s of zelfs naar Duitse ziekenhuizen [3]. Vooral in het noorden van Nederland is de situatie nijpend, met een bovengemiddeld aantal baby’s dat wordt opgenomen [3].

Impact op jonge patiënten

Het RS-virus, oftewel het Respiratoir Syncytieel-virus, is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen [3]. Hoewel de meeste kinderen er alleen verkouden van worden, kan het virus vooral bij baby’s ernstige complicaties veroorzaken [3]. Ongeveer één op de honderd kinderen wordt zo ernstig ziek dat ziekenhuisopname noodzakelijk is [3]. Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, benadrukt dat ondanks de drukte de zorg voor zieke kinderen gewaarborgd blijft [3].

Licht aan het einde van de tunnel

Er is goed nieuws voor de toekomst: vanaf het najaar van 2025 komt er een vaccin beschikbaar dat de druk op de ziekenhuizen moet verlichten [3]. Deze ontwikkeling, samen met veelbelovende resultaten uit Frankrijk en Luxemburg [1], suggereert dat dit mogelijk de laatste grote RS-golf is die zo’n impact heeft op de Nederlandse intensive care units.

Bronnen


ziekenhuis epidemie