Strenge maatregelen in kalversector door MKZ-uitbraak in Duitsland
Den Haag, zondag, 12 januari 2025.
Nederland neemt voorzorgsmaatregelen door een MKZ-uitbraak in Duitsland. Er geldt een afvoer- en bezoekersverbod voor kalverbedrijven om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Duizenden kalveren uit besmette regio
Sinds december 2024 zijn er ruim 3600 kalveren uit de Duitse deelstaat Brandenburg naar Nederland getransporteerd [1][7]. Deze kalveren staan verspreid over ongeveer 125 Nederlandse bedrijven [7]. Na de ontdekking van mond-en-klauwzeer bij waterbuffels in Brandenburg op 10 januari 2025 [1], heeft minister Wiersma direct maatregelen afgekondigd. Hoewel er momenteel geen besmetting in Nederland is vastgesteld [1], wordt er uit voorzorg een landelijk afvoerverbod voor vleeskalveren ingesteld [1][2].
Sector in hoogste staat van paraatheid
BBB-fractieleider Caroline van der Plas roept veehouders op om te handelen alsof het MKZ-virus al in Nederland aanwezig is [4]. De landbouwsector neemt de situatie zeer serieus, mede door het trauma van de MKZ-uitbraak in 2001 [5]. LTO dringt er bij boeren op aan om verdachte ziektegevallen direct bij de NVWA te melden [4]. Minister Wiersma heeft Wageningen Bioveterinary Research opdracht gegeven om alle recent ingestuurde bloedmonsters ook op MKZ te testen [4][1].
Strikte bezoekersregeling
Er geldt een streng bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven [1]. Alleen noodzakelijke bezoekers zoals dierenartsen mogen, onder strikte hygiƫnemaatregelen, de bedrijven bezoeken [1][2]. ZuivelNL ondersteunt deze maatregelen en adviseert melkveehouders dringend om transportbewegingen te beperken en geen vee uit Duitsland te importeren [2].