Zeven keer meer honden in beslag genomen: corona-effect?

Zeven keer meer honden in beslag genomen: corona-effect?

2024-10-13 binnenland

Den Haag, zondag, 13 oktober 2024.
Politie neemt drastisch meer honden in beslag sinds coronapandemie. In 2024 al 535 honden weggehaald, zeven keer meer dan in 2018. Oorzaken: impulsaankopen, verwaarlozing en agressief gedrag. Experts zien link met pandemie en commerciële fokkerij.

Impact van de coronapandemie

De coronapandemie heeft onverwachte gevolgen gehad voor onze viervoetige vrienden. In 2020, toen de wereld even stilviel, groeide het aantal huisdieren explosief. Mensen zochten gezelschap in deze isolerende tijden en honden werden massaal aangeschaft. Helaas blijkt nu dat deze impulsaankopen niet altijd goed doordacht waren. Met de heropening van de samenleving en het terugkeren naar ‘normaal’, is de aandacht en zorg voor deze dieren vaak op de achtergrond geraakt. De politie heeft in de eerste acht maanden van 2024 al 535 honden in beslag genomen wegens verwaarlozing en agressieve gedragingen, een stijging van zeven keer ten opzichte van 2018[1].

Een zorgelijk patroon

Het aantal meldingen van dierenmishandeling is alarmerend gestegen. Dit jaar alleen al zijn er ongeveer 10.000 meldingen binnengekomen, twee keer zoveel als een paar jaar geleden. Anton Fennema, dierenarts bij AniCura, merkt op dat verwaarlozing vaker voorkomt dan voorheen. Hij stelt dat dit deels komt door een grotere maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn. Hoewel verwaarlozing altijd al een probleem was, zijn mensen minder tolerant geworden. Veel van deze gevallen zijn echter niet uit onwil, maar uit onvermogen. Sommigen worstelen met hun eigen bestaan en kunnen de zorg voor een huisdier niet meer aan[2].

De rol van commerciële fokkerij

De stijging van het aantal in beslag genomen honden kan deels worden toegeschreven aan de commerciële fokkerij die tijdens de pandemie floreerde. Door de hoge vraag konden reguliere fokkers niet voldoen, wat leidde tot een instroom van zwerfhonden en doorgefokte dieren in Nederland. Deze honden, vaak angstig en slecht gesocialiseerd, ontwikkelen sneller gedragsproblemen. De verwachting is dat de situatie voorlopig niet zal verbeteren, met een blijvend hoog aantal incidenten de komende jaren. De politie blijft alert en werkt samen met dierenwelzijnsorganisaties om deze trend te keren[3].

Bronnen


wnl.tv nieuws.nl www.rtvdrenthe.nl honden in beslag genomen