Noodrecht asielbeleid stuit op weerstand in Eerste Kamer

Noodrecht asielbeleid stuit op weerstand in Eerste Kamer

2024-10-02 politiek

Den Haag, woensdag, 2 oktober 2024.
Minister Faber’s plan voor noodrecht in asielbeleid lijkt te stranden in de Eerste Kamer. De SGP, cruciaal voor een meerderheid, steunt het voorstel niet. Dit zet de coalitie onder druk, terwijl PVV-leider Wilders vasthoudt aan de ‘noodknop’. De oppositie pleit voor een spoedwet in plaats van noodmaatregelen.

gebrek aan steun in de senaat

Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid zonder de steun van de SGP. Deze partij, die twee zetels heeft, verzet zich tegen het plan van asielminister Marjolein Faber (PVV) om noodrecht in te voeren. De coalitie, bestaande uit PVV, VVD en BBB, komt met de steun van de rechtse oppositiepartijen JA21 en FvD aan 35 zetels. Zelfs met de SGP erbij komen ze niet verder dan 37 zetels, terwijl 38 nodig zijn voor een meerderheid[1].

alternatief voorstel

SGP-senator Peter Schalk heeft een alternatief voorgesteld: een spoedwet die de parlementaire procedure versnelt maar het parlement niet buitenspel zet. Dit voorstel vindt weerklank bij andere oppositiepartijen zoals CDA en GL-PvdA. Deze partijen wijzen het noodrecht resoluut af en pleiten voor een ordentelijke en democratische aanpak van de asielproblematiek[1].

politieke spanningen

Binnen de coalitie ontstaan spanningen door dit struikelblok. PVV-leider Geert Wilders dringt aan op het gebruik van noodrecht om de asielinstroom snel te beperken. Minister Faber, die door Wilders gesteund wordt, blijft bij haar standpunt dat noodrecht noodzakelijk is. Ondertussen heeft 50Plus-fractievoorzitter Martin van Rooijen nog geen standpunt ingenomen, wat de onzekerheid verder vergroot[1].

Bronnen


noodrecht nos.nl nltimes.nl Eerste Kamer parool.nl